


Syreenikiitäjä toukasta perhoseksi
----------------------------------------------
Syreenikiitäjä
Syreenikiitäjä on Suomen vakituisista perhoslajeista kookkain. Suurimpien naarasyksilöiden siipiväliksi on mitattu 12 cm. Suuren kokonsa lisäksi perhonen on varsin värikäs yöeläjäksi. Ruumis on mustan ja vaaleanpunaisen raidoittama ja sama väriyhdistelmä kirjoo myös takasiipiä. Etusiivet ovat maltillisemmin kuvioidut sillä niiden tarkoituksena on häivyttää lepäävän perhosen muotoa saalistajien katseilta.
Syreenikiitäjä on aiemmin ollut vain eteläsuomalaisten ilo, mutta viimeaikainen ilmastonmuutos on tuonut lajin myös Keski-Suomeen. 1950-luvulta on muutama havainto, mutta 1990-luvun lopulta alkaen havainnot ovat lisääntyneet vuosittain.
Osin lajin leviämistä on helpottanut myös erilaisten angervoistutusten lisääntyminen, sillä nämä kasvit kelpaavat hyvin lajin toukille. Toukka on näky sinänsä.
Täysikasvuisena sen voittaa koossa sormen ja lähestyy nakkia. Väri on vihreä muutamin tummin vauhtiraidoin sekä kiitäjätoukille ominaisine peräpiikkeineen. Useimmille laji tuleekin toukkana vastaan, sillä aikuiset perhoset ovat hämäräaktiivisia. Niitäkin voi nähdä kolibrimaisesti paikallaan lentelemässä esim. syreenien kukilla.
- Siipiväli koirailla noin 9,5 cm, naarailla vieläkin enemmän
- Yksi sukupolvi kesässä, lentää kesä-heinäkuussa
- Toukka syö syreeniä, pensasangervoja, lumimarjaa ym.
- Talvehtii kotelona
--------------------------------------------
No comments:
Post a Comment